BHV voor vrijwilligers in het jeugd- en jongerenwerk
Een ongelukje zit in een klein hoekje. Het is daarom handig als vrijwilligers weten wat ze bij ongevallen of calamiteiten weten wat ze moeten doen. Als organisatie ben je verplicht - volgens de ARBO-wet - om bhv’ers op locatie aanwezig te hebben bij activiteiten. Ook dien je te zorgen dat de bedrijfshulpverlener te allen tijde adequaat zijn taken kan uitvoeren.
Goede scholing is noodzakelijk voor hulpverleners en wenselijk voor alle andere vrijwilligers.
Om ervoor te zorgen dat BHV'ers hun kennis en vaardigheden op peil houden, is het belangrijk dat ze regelmatig oefenen. De overheid heeft in samenwerking met belanghebbenden een opleidingsprofiel voor hulpverleners ontwikkeld. Door hulpverleners volgens dit profiel op te leiden, kun je er zeker van zijn dat ze een solide basis hebben. Zo blijven ze goed voorbereid en up-to-date in hun hulpverleningstaken.
Tip: Veel gemeenten en lokale welzijnsinstellingen organiseren speciaal voor vrijwilligersorganisaties cursussen voor hulpverleners tegen een redelijke prijs. Informeer hiervoor bij je gemeente, de lokale welzijnsinstelling of je koepelorganisatie.
Inhoud
Bedrijfshulpverlening kan het verschil maken als er een incident of calamiteit is binnen jouw organisatie. Tijdens de training BHV leer je de verschillende aspecten van eerste hulp, zoals hoe je moet handelen bij bewusteloosheid en het behandelen van wonden, brandwonden, breuken en verstuikingen. Daarnaast leer je hoe je moet reageren in geval van band, inclusief het herkennen van de verschillende brandstadia, het gebruik van kleine blusmiddelen en het organiseren van een ontruiming. Reanimatie is in de training BHV opgenomen.
Duur
De training BHV bestaat uit een theoriegedeelte van ongeveer 8-10 uur dat via e-learning vanuit elke locatie gevolgd kan worden. Beschikking over een computer is vereist. Daarnaast bestaat de training uit een tweetal praktijkavonden op locatie van elk ongeveer 3 uur per avond. Het betreft één praktijkavond eerste hulp (inclusief reanimatie) en één praktijkavond brandbestrijding.
Certificering
Ja, via het NIBHV (Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening).
Aantal deelnemers
De training BHV wordt gegeven aan groepen. Het minimum aantal deelnemers is 6 personen en het maximum aantal deelnemers is 12 personen.
Kosten
Voor de actuele prijs kun je contact opnemen met Jeugdwerk Limburg.
Aanvullende informatie
- Houd rekening met een aanvraagtijd van minimaal 8 weken voor de training BHV;
- Het theoriegedeelte via e-learning dient binnen één maand na aanvang te worden voltooid;
- Deelnemers dienen één maand voor aanvang training aangemeld te worden voor certificering.
Wil je deze training boeken?
Neem contact op met Jeugdwerk Limburg per e-mail via info@jeugdwerklimburg.nl of telefonisch op nummer 0475 – 315 151.
Herhalingscursus BHV
De bhv’er kan alleen de kans op gevaar of letsel beperken wanneer de kennis en vaardigheden om dat te kunnen doen nog vers in het geheugen zitten. Door de bhv’er jaarlijks de herhalingscursus BHV te laten volgen, voldoet de werkgever/organisatie niet alleen aan de basisverplichting zoals gesteld in de wet, maar zorgt hij ook voor een veilige (werk)plek.
Meer informatie kan je hier vinden