Drie kinderen per klas worden niet gezien… maar jij kunt iets doen!
Bij kindermishandeling, verwaarlozing en/of misbruik denk je misschien al snel ‘daar kan ik niets mee’ of ‘er zijn wel professionele instanties die hulp verlenen’. Helaas is dit laatste lang niet altijd het geval. Veel blijft achter gesloten deuren zonder dat er bekend is wat er precies speelt. Vermoedens zijn er soms wel. Maar ja, wat kun je als buitenstaander doen? Gelukkig kun jij wel degelijk het verschil maken voor een kind dat eenzaam en teruggetrokken is. Eén dat het gevoel heeft nergens bij te horen, een kind met pijn, eenzaamheid of verdriet. Een kind dat geen kind kan zijn en nu littekens oploopt voor de rest van zijn of haar leven.
Welke actie kan ik ondernemen?
Hele kleine stappen zijn al waardevol. Mishandeling en verwaarlozing van kinderen gebeuren per definitie in een sociale omgeving waarin ook buren, familieleden, leden van een kerkgenootschap, leraren, wijkagenten en sportdocenten deel uit maken. Misschien ben jij wel één van hen? Iemand uit dit netwerk kan het verschil maken voor een kind. Een belangstellende vraag, een aai over de bol, een knipoog in de klas. Dat het kind weet en voelt dat er anderen zijn waar hij/zij terecht kan. Kijk niet weg als je denkt of voelt dat er iets speelt. Betrokkenheid is een voorwaarde om iets te kunnen betekenen voor een kind. Ja, er is een meldcode en dat is goed. Maar door zelf kleine stappen te zetten kun je ook grote winst halen. Je hoeft niet meteen een oplossing te bieden. 300.000 kinderen alleen al in Nederland, dat zijn drie kinderen per klas, worden nu niet gezien. Dat moeten we samen toch kunnen veranderen?
Richtlijnen bij vermoeden kindermishandeling:
- neem je ( fysieke) gevoel serieus en spreek dit uit naar anderen; ontspan!
- zoek niet naar een kant en klare oplossing, want die is er veelal niet
- neem het belang van het kind altijd als uitgangspunt
- geef het kind altijd het gevoel dat het van waarde is en vertel het dat de situatie waarin het verkeert, niet zijn/haar schuld is
- al doe je maar iets kleins, doe het vanuit zorg en niet vanuit oordeel.
NO KIDDING ervaringsdeskundigen delen met je wat preventief werkt.
NO KIDDING is een landelijke maatschappelijke beweging die bestaat uit vrijwilligers. Zoekt verbinding met hulp van ervaringsdeskundigen die hun aangrijpende verhaal vertellen, in praktische workshops. Zij zijn geen slachtoffer, maar helden. Hun verhaal helpt jou en anderen, zeker ook in je eigen vrijwilligerswerk. Kijk op www.nokidding.nl of luister en kijk op www.youtube.com/nokiddingnetwerk.
Wat leer je tijdens de komende workshop van NO KIDDING op maandag 8 oktober a.s?
De preventieve NO KIDDING methode leert je twee lastige obstakels te omzeilen:
- hoe krijg ik zicht en maak ik werkbaar wat veelal verscholen is?
- hoe ga ik om met m’n eigen geïntimideerdheid en voorkom ik wegkijken?
In interactie met de ervaringsdeskundige voel je zelf beter welke kleine stap je direct kunt zetten; zo een mogelijk vermoeden in je omgeving om kunt zetten in een handreiking naar een kind of opvoeder. Want de directe omgeving maakt echt het verschil! Met kleine stappen wordt grote winst behaald en kun jezelf een held voor een kind worden! Verder krijg je de vormen van mishandeling, aantallen en gevolgen gepresenteerd en kun je aangeven of je de (gratis) interne opleiding (twee avonden in je regio) van NO KIDDING wilt volgen om de preventieve boodschap verder uit te dragen.
Dit is dus ook voor vrijwilligers in het jeugdwerk in zeer interessante workshop. Daarom organiseert Jeugdwerk Limburg deze NO KIDDING workshop op maandag 8 oktober om 20.00 uur in gemeenschapshuis ’t Patronaat in Sint Joost. Zet deze datum alvast in je agenda. Aanmelden vóór 1 oktober bij Jeugdwerk Limburg: info@jeugdwerklinburg.nl. Deelname is gratis voor vrijwilligers van lidorganisaties. Voor anderen zijn de kosten 10 euro.
Website: No Kidding