HACCP training

Lekker eten is één, veilig eten is twee, maar wel superbelangrijk. Je wilt echt niet dat iemand van jouw eten ziek wordt! Volgens de Warenwet moet iedereen die in een bedrijf werkt waar eet- en drinkwaren worden bereid, een HACCP-training of instructie volgen die is afgestemd op zijn werkzaamheden.

Volgens de Warenwet moet iedereen die in een bedrijf werkt waar eet- en drinkwaren worden bereid, een HACCP training of instructie volgen die is afgestemd op zijn werkzaamheden. Dit is nodig, want de meeste gevallen van voedselvergiftiging of voedselinfectie worden veroorzaakt door onoplettendheid of onwetendheid. In de wet is vastgelegd dat mensen die zich bezighouden met het bereiden of behandelen van eet- en drinkwaren moeten nagaan welke risico’s deze handelingen kunnen hebben voor de gezondheid van gasten.

Wat is HACCP?

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen misgaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Mogelijke risico’s worden in een voedselveiligheidsplan beschreven, ook wel een HACCP-plan genoemd.

Voor wie is deze training bedoeld?


Iedereen die zich bezighoudt met het bereiden of behandelen van eet- of drinkwaren. Dus ook bij verenigingen, buurthuizen en stichtingen. Nagenoeg alle jeugd- en jongerenwerk-organisaties hebben wel activiteiten op het programma staan, waarbij voedsel wordt bereid en aan deelnemers en vrijwilligers wordt verstrekt. Denk maar aan de zomerkampen -of bivakken, het vrijwilligersfeest of de barbecue tijdens een activiteit. 

Wat houdt de training in?

Tijdens de HACCP-training leer je alle aspecten die essentieel zijn voor de voedselveiligheid. Je krijgt instructies en training over de juiste werkwijze en procedures, zodat je weet hoe je veilig met voedsel omgaat. Zoals de juiste indeling en hygiënische aspecten die ervoor zorgen dat voedsel niet besmet raakt. Hoe je goede persoonlijke hygiëne kunt waarborgen, zoals regelmatig handen wassen en het dragen van schone kleding. Waar je op moet letten bij inkoop van producten. En je leert hoe je de juiste temperaturen kunt handhaven om bederf en groei van schadelijke bacteriën te voorkomen.

Andere belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn kruisbesmetting, bereiding van gerechten, ongediertebestrijding, het presenteren en serveren van voedsel, en de juiste omgang met levensmiddelenafval.

Waar kan ik de training volgen?

Deze website maakt gebruik van cookies. We gebruiken cookies om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.