Korte inhoud
Doe je als organisatie aan alcohol-preventie? Verkoop je tijdens bepaalde activiteiten alcoholhoudende dranken? Wat is de aantrekkingskracht van drugs? Wat zijn populaire drugs anno 2020? Welk beleid hebben jullie als vereniging?
De veiligheid van deelnemers én vrijwilligers komt ernstig in het geding bij (onverstandig) gebruik van alcohol en drugs. De Drank- en Horecawet verplicht vrijwilligersorganisaties ertoe, dat tijdens activiteiten waarop alcohol wordt verkocht minimaal een leidinggevende met het diploma of de verklaring Sociale Hygiëne óf een vrijwilliger die de Instructie Verantwoord Alcoholgebruik heeft gevolgd aanwezig moet zijn. Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Kennis over alcohol en de gevolgen;
- Kennis over verschillende soorten drugs en de gevolgen;
- Hoe kun je alcohol- en drugsgebruik herkennen
- Eigen waarden en normen;
- Alcoholwet- en regelgeving;
- Bestuursreglement alcoholverstrekking;
- Hoe te handelen in moeilijke situaties.
Aan de hand van videobeelden en een PowerPointpresentatie worden de diverse onderwerpen uitgelegd. Er is voldoende ruimte voor het inbrengen en bespreken van ieders praktijkervaringen. Daarnaast wordt een eerste zet in het schrijven van beleid over deze onderwerpen en hoe de vereniging hier draagvlak voor creëert.
Na afloop heb je kennis van de eisen uit de drank- en horecawet en je kent de gevaren en risico’s van alcoholgebruik. Daarnaast weet je hoe in moeilijke situaties die voortvloeien uit (overmatig) alcoholgebruik zou kunnen handelen.