Regenboog-laagjestaart

Lijkt het je leuk om te bakken of koken? Hier vind je inspiratie voor het organiseren van een leuke activiteit!

INGREDIENTEN

Botercrème

  • 80 g bloem
  • 340 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 el vanille-extract
  • 450 g boter
  • 750 g poedersuiker
  • 1 snufje zout

Gekleurde cakes (6 stuks)

  • 450 g suiker
  • 2 el vanille-extract
  • 450 g bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda of zuiveringszout
  • 0.5 tl zout
  • 260 g boter
  • 4 eieren
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 240 ml volle melk
  • 6 verschillende kleuren voedingskleurstof

Taart

  • 370 g aardbeienjam

Extra nodig

  • 3 springvorm van 18 cm doorsnede
  • bakpapier
  • vershoudfolie
  • satéprikkers

BEREIDINGSWIJZE

Totale tijd: 2 UUR EN 30 MINUTEN

Botercrème

Breng de bloem en melk aan de kook in een steelpan tot het een dikke bal vormt. Gebruik een siliconen garde en blijf roeren. Snijd het vanillestokje open en haal met de punt van je mes het merg eruit. Zeef de klontjes eruit en voeg het vanillemerg en het extract toe. Laat het mengsel een half uur afkoelen in de koelkast.

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en snijd in kleine blokjes. Klop de boter los met een garde en voeg lepel bij lepel de poedersuiker en het afgekoelde bloemmengsel toe. Blijf mixen tot er een gladde crème is ontstaan.

Gekleurde cakes

Vet de zijkanten van de springvormen in. Leg een vel bakpapier op de onderkant van de springvorm. Verwarm de oven voor op 170 °C.

Zeef de bloem, bakpoeder en soda. Mix de eieren met de olie, vanille en melk. Meng in een grote kom de boter, zout en suiker met elkaar tot een romig mengsel. Voeg vervolgens al kloppend het bloemmengsel en het eimengsel toe, tot er een beslag ontstaat. Verdeel dit beslag in 6 gelijke porties. Voeg aan elk beslag een verschillende kleur toe. Bak de cakes in twee keer circa 20 minuten in het midden van de oven. Zorg bij de tweede lading voor schone bakvormen en nieuw bakpapier.

Laat de cakes na het bakken helemaal afkoelen tot ze koud zijn. Bewaar ze in vershoudfolie.

Taart

Leg een cakelaag op een serveerschaal. Bouw de taart op door steeds een laagje jam en een laagje botercrème tussen twee lagen te smeren. Eindig met een cakelaag. Verstevig de taart met satéprikkers.

Smeer de hele taart in met een dun laagje botercrème en zet de taart in de koelkast om op te stijven. Roer na een kwartier de botercrème goed door en breng een ruime laag aan met een paletmes rondom te taart. Verwijder de prikkers en vul de gaatjes op met crème.

Tip: snijden van deze hoge taart gaat makkelijker als de taart echt koud is.

    Heb je leuke aanvullingen? Geef ze dan door op ons e-mailadres: info@jeugdwerklimburg.nl 

    Website: bereidingswijze

    Deze website maakt gebruik van cookies. We gebruiken cookies om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.