Waarom werkt Jeugdwerk Limburg mee aan een lesprogramma voor scholen?
In 2021 gaven basisscholen aan dat zij moeite hadden om de praktijk toe te passen in de leerstof. Daarom de vraag aan SMOL (samenwerkingsverband van Limburgse maatschappelijke organisaties) of zij kunnen ondersteunen in de vertaalslag van theorie naar praktijk. Dit heeft geleid tot een pilot lesprogramma binnen het thema ‘wonen - werken’. Deze pilot is ontwikkeld in een samenwerking met Jeugdwerk Limburg, SKVGOL, SMKK, PPD Limburg, JongNL Limburg, Scouting Limburg, RICK raakt en GIPS.
Hoe ziet dit lesprogramma er uit?
In les 1 ligt de focus op kennismaken en elkaar inspireren, deze duurt 45 minuten. Tijdens deze les komen 6 gasten vanuit cultuur, veiligheid en beperking op bezoek. De kinderen worden in 3 groepen van 5 kinderen verdeeld. Zij gaan de gasten interviewen. Vooraf krijgen de kinderen en de gasten vragen toegestuurd om het kennismakingsgesprek op gang te helpen.
In les 2 gaat iedere groep aan de slag met het verwerken van de informatie in een ‘out of the kijkbox’. De kinderen gaan met behulp van papier, wc-rolletjes, magazines, lege melkpakken en andere materialen hun ideale dorp/stad bouwen. Dit kan op vele manieren, bijvoorbeeld in een grote kijkdoos of op een moodboard of een 3D kunstwerk op een tafel, of misschien wel allemaal. Deze les duurt 90 minuten en hierbij ligt de focus op creativiteit.
In les 3 komen de gasten van les 1 weer op bezoek en dan presenteren de groepen het kunstwerk van les 2. Zij vertellen aan de gasten waarom dit hun ideale dorp of stad is en waarop gelet is. Daarna samen evalueren door kritisch naar de gemaakte kunstwerken te kijken. Met een stellingenspel wordt de discussie aangegaan.
Kinderen leren wat het belang is van elkaar helpen, hoe we rekening houden met elkaar, de waarde van het vrijwilligerswerk en dat we alleen samen de omgeving leefbaar kunnen maken.
Website: Meer informatie