Voedselveiligheid ook op kamp of bivak en bij andere activiteiten

Nagenoeg alle jeugdwerkorganisaties hebben activiteiten op het programma staan, waarbij voedsel wordt bereid en aan deelnemers en vrijwilligers wordt verstrekt. Denk maar aan de zomerkampen -of bivakken, het vrijwilligersfeest of de barbecue tijdens een activiteit. Hygiënisch werken, meestal voedselveilig werken genoemd, is daarbij noodzakelijk én vanzelfsprekend.

Nagenoeg alle jeugdwerkorganisaties hebben activiteiten op het programma staan, waarbij voedsel wordt bereid en aan deelnemers en vrijwilligers wordt verstrekt. Denk maar aan de zomerkampen -of bivakken, het vrijwilligersfeest of de barbecue tijdens een activiteit. Hygiënisch werken, meestal voedselveilig werken genoemd, is daarbij noodzakelijk én vanzelfsprekend. Net als in de horeca en bijvoorbeeld zorginstellingen moet volgens de Warenwet worden voldaan aan internationale eisen, vastgelegd in een uitgebreid voedselveiligheidssysteem (HACCP: Hazard Analyses of Critical Control Points). De handhaving gebeurt steekproefsgewijs (of na een melding) door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Die kan in voorkomende gevallen sancties opleggen. Doch zover wil eigenlijk geen enkele voedselbereider het laten komen. Ook vrijwilligers willen niet dat hun deelnemers na het eten van het bereide voedsel ziek worden. Daarom is het van groot belang om volgens de regels van de Hygiënecode te werken. Meer informatie over voedselveiligheid vind je op de website van Jeugdwerk Limburg.

Ook biedt Jeugdwerk Limburg een workshop aan over de toepassing van de Hygiënecode.

Website: Voedselhygiëne

Deze website maakt gebruik van cookies. We gebruiken cookies om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.