Meld je aan voor de Digitale uitwisselingsbijeenkomst: vraag maar raak op 23 september!
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Barbecue tips voor een veilige zomer

Of je nu een ervaren grillmeester bent of net begint met barbecueën, het is altijd belangrijk om rekening te houden met de veiligheidsaspecten en voedselveiligheid tijdens het grillen. Daarom delen we handige barbecue tips voor een veilige en smakelijke zomer!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Met een goede voorbereiding voorkom je niet alleen problemen, maar zorg je er ook voor dat dingen niet erger worden wanneer het fout gaat. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent:

  • Plaats de barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond:  Het is belangrijk om de barbecue op een stabiele ondergrond te plaatsen om te voorkomen dat hij omvalt tijdens het grillen. Kies een stevige plek in je tuin of op je terras waar de barbecue stabiel kan staan. 
  • Zorg voor een brandblusser en/of emmer water of zand:  Het is altijd verstandig om een brandblusser bij de hand te hebben tijdens het barbecueën. Hiermee kun je eventuele kleine brandjes blussen, zoals kooltjes die per ongeluk op de grond vallen. Als je geen brandblusser hebt, zorg dan voor een emmer water of zand in de buurt om eventuele brandjes te kunnen doven. Bij een elektrische barbecue trek je altijd eerst de stekker eruit en gebruik dan een blusdeken of een poederblusser.
  • Toch verbrand? Eerst water, de rest komt later!
  • Houd de barbecue op voldoende afstand van brandbare materialen:  Zet de barbecue niet te dicht in de buurt van brandbare materialen zoals tafellakens, parasols, tuinmeubels, een tent of planten. Dit kan brandgevaar veroorzaken. Zorg voor een veilige afstand tussen de barbecue en deze materialen.
  • Plaats een draagbare barbecue op een hittebestendige ondergrond:  Als je een draagbare barbecue gebruikt, zorg er dan voor dat je deze niet direct op een houten of plastic tafel, of op droog gras plaatst. De stralingshitte kan ervoor zorgen dat deze materialen in brand vliegen. Plaats de barbecue op een hittebestendige ondergrond om dit te voorkomen.
  • Gebruik je een houtskool barbecue: Vul de barbecue met een laagje houtskool of briketten. Plaats de aanmaakblokjes tussen de houtskool of briketten. Steek de barbecue veilig aan met behulp van een lange aansteker of lucifer. Wacht tot de kolen of briketten een witte laag hebben gevormd voordat je het eten op de barbecue legt. Gebruik een blaasbalg of waaier om het vuur aan te wakkeren in plaats van erin te blazen, om ongewenste opflakkeringen te voorkomen.
  • Gebruik je een elektrische barbecue:  Wees dan extra voorzichtig met de kabel. Zorg ervoor dat de kabel zo min mogelijk in de looproute ligt en dat deze over de grond loopt. Hiermee voorkom je struikelgevaar en dat de barbecue per ongeluk kan omvallen. Ook plaats je een elektrische barbecue op veilige afstand van vijvers en zwembaden.
  • Gebruik je een gas barbecue: Zet dan de gasfles rechtop in het speciale compartiment in de barbecue. Steek de barbecue meteen aan wanneer je het gas hebt opengedraaid. E heb je je barbecue lang niet gebruikt, controleer dan vooraf de gasslang op gaatjes.
  • Gebruik nooit aanmaakvloeistof, brandspiritus of andere licht ontvlambare vloeistoffen op je barbecue – elk jaar gebeuren er ongevallen waar mensen zware brandwonden aan overhouden.  Beter is een speciale barbecuestarter te gebruiken.
  • Draag geen licht ontvlambare kleding tijdens het barbecueën:  Zorg ervoor dat je geen kleding draagt die gemakkelijk vlam kan vatten, zoals synthetische kleding of kleding met lange loshangende mouwen. Kies voor kleding gemaakt van natuurlijke materialen en draag eventueel een schort om jezelf extra te beschermen.
  • Zoek een windvrije plek voor de barbecue:  Kies een plek voor de barbecue waar weinig wind is. Dit voorkomt dat vonken worden verspreid en de kans op brand vergroot wordt. Zorg ervoor dat je barbecue op een beschutte plek staat waar de wind geen invloed heeft op de vlammen.
  • Ga verantwoord om met alcohol tijdens het barbecueën:  Als je alcoholische dranken drinkt tijdens het barbecueën, wees dan verantwoordelijk en drink met mate. Alcohol kan je reactievermogen verminderen en daardoor de veiligheid in gevaar brengen. Benoem een “barbecue BOB” die nuchter blijft en verantwoordelijk is voor het grillen.
  • Houd kinderen en huisdieren op afstand:  Sta – hoe gezellig ook – niet met het hele gezelschap rond de barbecue en hou kinderen en/of huisdieren ook op veilige afstand. Fietsjes, ballen, frisbees, vliegers en drones hou je uit de buurt.

Mocht je tijdens het aanmaken merken dat je barbecue niet op de ideale plek staat, verplaats deze dan niet. Voordat je deze kan verplaatsen, moet de barbecue eerst goed afgekoeld zijn.

2. Veilig achter de BBQ

Nu je goed voorbereid bent, is het tijd om achter de barbecue te staan en kan het grillen beginnen. Hier zijn enkele belangrijke tips voor een veilige en geslaagde barbecue-ervaring:

  • Laat één persoon verantwoordelijk zijn voor het bedienen van de barbecue. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat er altijd iemand is die de controle en het overzicht behoudt.
  • Gebruik spiezen met een houten handvat. Metalen handvatten kunnen namelijk zeer heet worden en brandwonden veroorzaken.
  • Maak gebruik van twee tangen: één om rauw vlees op de barbecue te leggen en één om het vlees om te draaien en later op het bord te leggen. Op deze manier voorkom je kruisbesmetting en minimaliseer je het risico op Salmonella.
  • Wees voorzichtig met de metalen handvatten van het grillrooster en het deksel, vooral bij houtskoolbarbecues, omdat ze zeer heet kunnen worden. Bij gasbarbecues is dit minder een probleem.
  • Houd sterke dranken uit de buurt van de barbecue om ongelukken te voorkomen. Morsen op de hete barbecue kan namelijk een steekvlam veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat de barbecue goed op temperatuur is voordat je het vlees erop legt. Voor gasbarbecues is dit meestal ongeveer 20 minuten na het aansteken, terwijl houtskoolbarbecues ongeveer een uur nodig hebben. Leg het voedsel op de barbecue zodra de kolen of briketten een witte aslaag hebben.
  • Plaats het vlees of de groenten op de juiste plek op het rooster. Het midden van de barbecue is het heetst, dus houd hier rekening mee bij het bepalen van de gaartijd. 
  • Leg bij vette vleessoorten, zoals een speklap, een lekbak voor het opvangen van vet onder het vlees, op een lager gelegen rooster. Zo kan het vet dat uit het vlees druipt geen vlam vatten. Heb je maar één rooster, dan kun je vette vleessoorten ook in een speciaal aluminium grillbakje zonder gaatjes leggen.
  • Als je een deksel op de barbecue hebt, sluit deze dan tijdens het grillen. Hierdoor wordt de hitte gelijkmatig verdeeld en kunnen grotere stukken vlees gelijkmatig garen zonder dat de buitenkant verbrandt en het midden nog rauw is.

3. Barbecuetips voor minder bacteriën

Naast het genieten van heerlijk gegrild voedsel, is het belangrijk om ook rekening te houden met de aanwezigheid van bacteriën tijdens het barbecueën. Want net als wij houden bacteriën wel van een zomerse dag. Om voedselvergiftiging te voorkomen en ervoor te zorgen dat je barbecue-ervaring veilig en gezond is, delen we graag enkele tips om de groei van schadelijke bacteriën te minimaliseren:

  • Koop vlees, vis, kip en salades als laatste en gebruik een koeltas om ze koel te houden tijdens het vervoer.
  • Was je handen grondig voordat je begint met het bereiden van voedsel en was ze nog een keer extra als je rauw vlees of vis hebt aangeraakt.
  • Gebruik aparte borden, schalen en tangen voor rauw vlees en gebruik andere borden, schalen en tangen voor producten die gaar zijn. Dit voorkomt kruisbesmetting.
  • Bewaar vlees, vis en kip zo lang mogelijk in de koelkast voordat je ze gaat bereiden. Haal ze pas uit de koelkast wanneer je ze daadwerkelijk op de barbecue gaat leggen.
  • Plaats het bereide eten in de schaduw, bijvoorbeeld op een schaal met ijs om de temperatuur laag te houden.
  • Controleer of het vlees gaar is voordat je het consumeert. Snijd zwarte randjes weg en kook kip eventueel voor extra zekerheid.
  • Gooi restjes weg als ze langer dan 2 uur buiten hebben gestaan. Bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen bij temperaturen tussen 10°C en 40°C.

4. Na het barbecueën

Nadat iedereen heeft genoten van het heerlijke eten en er geen hap meer op kan, is het tijd om de barbecue uit te zetten. Hierbij is het belangrijk om de volgende stappen te volgen om ongelukken te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat niemand zich kan branden aan de barbecue.
  • Verplaats nooit een brandende of nog warme barbecue.
  • Sluit de ventilatiegaten van de barbecue indien mogelijk.
  • Doe de deksel van de barbecue dicht, als dit mogelijk is.
  • Laat een houtskoolbarbecue volledig afkoelen voordat je de assen opruimt (bij voorkeur tot de volgende dag).
  • Bij een gasbarbecue draai je de gaskraan dicht en zet je de warmtestand uit.
  • Bij een elektrische barbecue haal je de stekker uit het stopcontact zodra je klaar bent met bakken.

Op zoek naar nog meer waardevolle veiligheidstips?

Neem dan een kijkje in onze uitgebreide veiligheidswijzer! Daar vind je een schat aan informatie over verschillende onderwerpen met betrekking tot veiligheid. Of het nu gaat om tips voor activiteiten, veiligheidsbeleid opstellen, wet- en regelgeving of andere belangrijke veiligheidsaspecten.

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.