
Met een veelheid aan activiteiten kun je ambitieus de hoogte in bouwen, maar zonder de bindende factor van een stevig vrijwilligersbeleid – het cement dat alles bij elkaar houdt – blijft je constructie kwetsbaar. Het gaat niet om hoe hoog je bouwt, maar om de stevigheid en kwaliteit van je constructie. In je organisatie zijn vrijwilligers onmisbaar.
De verwachtingen die aan hen gesteld worden, worden echter steeds hoger. Ze moeten niet alleen zelfstandig groepsactiviteiten kunnen organiseren, maar ook het hoofd bieden aan uitdagingen zoals de omgang met uitdagend gedrag van kinderen en het navigeren door steeds veranderende wet- en regelgeving.
Tegelijkertijd merken we dat potentieel nieuwe vrijwilligers het steeds drukker hebben en terughoudender zijn in het aangaan van langdurige verplichtingen. Dit maakt de werving van kwalitatieve vrijwilligers een grotere uitdaging en legt de nadruk op het belang van effectieve leiding en coördinatie.
Het is daarom essentieel om een doordacht vrijwilligersbeleid te hebben.
Een sterk vrijwilligersbeleid toont waardering en erkenning voor de inzet van vrijwilligers en is cruciaal voor de continuïteit van de organisatie. Het opstellen van dit beleid is primair een verantwoordelijkheid van het bestuur, terwijl de implementatie een gedeelde taak is tussen het bestuur en de vrijwilligers zelf.